Is deze mail niet goed leesbaar? Bekijk deze mail online

Over koetjes en kalfjes                                      December 2015

Beste directie en leerkrachten,

De natuur is in winterslaap, de kerstvakantie staat voor de deur. We wensen jullie een deugddoende vakantie en een fijn 2016. Naast mooie wensen voor het nieuwe jaar, wil deze nieuwsbrief jullie vooral inspireren tot een boeiend nieuw jaar. Waar komt ons voedsel vandaan? Wat komt daarbij kijken? Ontdek meteen de doe-het-zelf tips naast uitstapjes en lekkere adresjes. 

Team ‘Onthaal op de boerderij’

Ook witloofteeltkits in de klas in 2016

Witloof is een bijzondere groente. Ze geeft niet zomaar haar geheimen prijs. Ontdek je samen de leerlingen hoe in 21 dagen een kropje goud groeit op een wortel en dat helemaal in het duister? Teken dan in op dit gratis initiatief met jullie school.

Let op, gezien de vroege krokusvakantie loopt de actie later dan anders. Bestellen kan vanaf 1 februari 2016 en enkel via de website www.onthaalopdeboerderij.be. Afhalen op woensdag 17 februari 2016 in Rumbeke of Brugge. In januari sturen we een e-card met extra informatie naar scholen en de abonnees van deze nieuwsbrief. Meer info over de actie op onze website.

Dit voorjaar op boerderijbezoek?

Altijd een goed idee. Even de klas uit en met alle zintuigen ontdekken waar voedsel vandaan komt. www.metdeklasdeboerop.be bundelt een 60-tal West-Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven die hun deuren openzetten. Vorig jaar kende het initiatief een recordopkomst met meer dan 600 bezoeken. En een aantal nieuwe bezoekboerderijen kijken uit naar jullie bezoek. Nog niet helemaal overtuigd? Lees hieronder enkele citaten van tevreden leerkrachten:  
 


Juf Odette: “Supergoed georganiseerd en positieve omgang met de kinderen”

Juf Laura: “De leerlingen mochten koeien voederen, in een tractor zitten, wandelen door de maïs. Ze kregen veel te zien en waren heel enthousiast.”

Meester Dirk: “Opmerkelijk hoe de leerlingen geboeid waren. Ze zagen een kuiken geboren worden.”


Juf Ann: “Super positief: contact met natuur en het boerenleven, uiteenzetting hoe groenten geoogst en klaargemaakt worden voor de veiling, proeven van aardbeien.”

    Vergeet niet online subsidie (30 euro) aan te vragen en ontdek het aanvullend lesmateriaal voor in de klas op www.onthaalopdeboerderij.be (boer in beeld, boer in beeld live, boerin carotte, …)

 

 

  Durf jij uitpakken met een originele schooluitstap? Boek dan een dagje Bonjour      
  Boer
Een Taalplonsbad op de boerderij! (www.bonjourboer.be)

 

School@Boerderij is een succes

 
In 2015 startte Inagro samen met Vives met een pilootproject School @Boerderij. De boerderij is een fantastische leeromgeving voor kinderen. In dit nieuwe project volgen leerlingen tien weken lang een halve dag per week les op de boerderij. Ze krijgen een goedgevuld programma volgens de principes van openluchtonderwijs.
Leerling Bo: “We krijgen hier een beetje dezelfde lessen als in de klas, bijvoorbeeld wiskunde. Zo moesten we de grootte van de echte tractor en die van de miniatuur meten en daarna de schaal berekenen. Het is veel makkelijker om te onthouden omdat je het hier echt beleefd hebt en niet gewoon in een boek hebt gezien.”

Gastvrouw Hilde: “Ik ga het missen. Je ziet de leerlingen zo evolueren over de weken. Ze stellen zoveel vragen en ik krijg goede reacties van de ouders in de winkel.”

Leerkracht Chris: “Als het van mij afhangt doen we dit volgend jaar opnieuw. Blij dat ik deze kans met beide handen greep.”

De grote troef van onderwijs op de boerderij is de kans om er levensecht te leren in een betekenisvolle omgeving. Ervaring en studies tonen aan dat leerervaringen binnen een authentieke context een groter leereffect hebben. Om dat haalbaar te maken voor het onderwijs, is een sterk didactische onderbouwing met aansluiting op de eindtermen noodzakelijk. Een samenwerking met de afdeling Lerarenopleiding van de hogeschool Vives garandeert dat.

Persoonlijke en sociale ontwikkeling, fysieke buitenactiviteit en educatie staan centraal. We richten ons specifiek op de derde graad lager onderwijs. Tijdens hun halve dag op de boerderij helpen de leerlingen de landbouw(st)er of werken ze samen met de leerkracht. Bij het uitvoeren van taken (vb. stallen uitmesten, dieren voederen) ligt de focus telkens op andere eindtermen. De leerlingen berekenen onder andere het volume van de maïskuil, werken met landmaten en volgen de weersomstandigheden op. Daarnaast bloeien ook minder evidente vaardigheden open, zoals samen ‘werken’, zelfstandigheid en organisatievaardigheden.

Eind 2015 zitten twee trajecten erop. De leerkrachten, leerlingen, gastvrouw kijken stuk voor stuk positief terug naar de intense ervaring op de boerderij. Volgend jaar starten nog eens drie trajecten.

Wil je op de hoogte blijven van dit initiatief? Heb je interesse om ook zo’n uniek engagement aan te gaan met een boerderij in de buurt? Laat het ons weten

2015, jaar van de bodem

Ken je de bodemhelden? Bodemhelden zijn klein, maar wel echte helden. Neem even de tijd om een fascinerende wereld onder je voeten te ontdekken. Naar schatting meer dan 25% van alle soorten op aarde leeft in de bodem. Het voorbije jaar werkten een aantal Vlaamse partners heel intens samen rond de bodem. Ze ontwikkelden een zeer interessante en toegankelijke website www.bodemhelden.be met: 
  • Fiches met weetjes, foto’s en tekeningen van bodemhelden;
  • zoekkaart en veldwerkblad bodemhelden;
  • interactieve tools om bodemhelden op te speuren in jullie schoolomgeving.

Lekkers van de hoeve

Zoek je nog lekkers om het jaar af te sluiten? Een uniek cadeau? Leuke vooruitzichten voor 2016? We schuiven alvast enkele – veelal smakelijke – tips naar voor:
 

  • Een verzorgde ijstaart om jullie feest lekker en
    gemakkelijk af te sluiten.
   

   
  • Een culinair boerderijbezoek. Deze hoeves
    van ‘Samen de boer op’ zijn zeer divers van aard. Er zijn ook wijndomeinen, kaasboerderijen en zelfplukbedrijven.
Inagro vzw
Ieperseweg 87
8800 Rumbeke-Beitem
T 051 27 32 00
F 051 24 00 20
E info@inagro.be
www.inagro.be

Uitschrijven op deze nieuwsbrief