Is deze mail niet goed leesbaar? Bekijk deze mail online

Over koetjes en kalfjes                                              April 2016

Beste leerkrachten,

De lente is echt voelbaar. Langere dagen en ontluikend nieuw leven doet ons deugd en geeft ons zin om naar buiten te trekken. Via deze nieuwsbrief inspireren we jullie voor buitenactiviteiten.

Nieuwe hoeves in de brochure 'Met de klas de boer op'

 
Net voor de paasvakantie ontving elke West-Vlaamse school de nieuwe brochure ‘Met de klas de boer op’.  Neem hem even vast en ontdek de nieuwe hoeves.

Elke hoeve is anders: planten, veeteelt, korte keten, ... Iedere landbouw(st)er heeft een uniek verhaal. De omgeving van de boerderij nodigt jullie uit om jullie zintuigen op scherp te stellen, de handen uit de mouwen te steken en vanop de eerste rij de oorsprong van ons voedsel te ontdekken. Doe zoals jaarlijks ruim 600 leerkrachten, plan een onvergetelijk boerderijbezoek! Wie weet zelfs op fietsafstand van de school.

Alle info over de hoeves, subsidie (€30/bezoek), ondersteunende lesmaterialen: www.metdeklasdeboerop.be

Met kennis van zaken naar de boerderij

Is jullie boerderijbezoek gepland en zoek je nog materiaal ter voorbereiding in de klas. Speur zeker eens op onze website www.onthaalopdeboerderij.be (educatie). Je vindt heel wat ideeën en materialen op maat. Een greep uit het (gratis) aanbod:

 

Ontdek het eetbare in de Westhoek

Ontdek het eetbare in de Westhoek tijdens een educatieve uitstap in de Westhoek. De gratis interactieve tentoonstelling ‘Eetbaar Landschap’ in de kerk van Kemmel opent je blik voor het samenspel tussen natuur en landbouw.

Trek met je klas verder in het landschap, bezoek een hoeve uit ‘Met de klas de boer op’, ... Je waant je er niet in een industriegebied en toch levert dit landschap een enorme voedselproductie op. De Zuidelijke Westhoek is immers één van de meest productieve landbouwregio’s van Europa. Reden genoeg om eens stil te staan bij de kracht en uitdagingen van onze hedendaagse voedselproductie, haar relatie met natuur en omgeving, en haar stille maar ingrijpende omwentelingen van de laatste decennia. Vanaf 21 oktober kan je in Ieper ook de historische expo ‘Eetbaar Landschap’ bezoeken. 

Meer activiteiten in de westhoek/ info? www.eetbaarlandschap.eu

  

 

 

 

‘Eetbaar Landschap loopt in 2016-2017 en is een traject binnen Leader, programma voor streekeducatie.’

Stem-Studiedag voor lager onderwijs


Techniek, technologie, wetenschap, … op een laagdrempelige maar kwaliteitsvolle en boeiende manier bijbrengen aan je leerlingen is een hele uitdaging. De STEM-studiedag voor lager onderwijs op woensdag 25 mei in Brugge dompelt je onder en inspireert je met toelichting, workshops en een standenmarkt.

Wij zijn ook van de partij. Dat de boerderij en het platteland een ideale  omgeving is om werk te maken van STEM ontdek je tijdens de workshop ‘Outdoor educatie en techniek: STEM buiten de klas’. 

Tot dan? Meer informatie en inschrijven: www.west-vlaanderen.be/onderwijs

School@boerderij blijft groeien


In 2015 startte in nauwe samenwerking met Vives een pilootproject rond openluchtonderwijs op de boerderij. De klas gaat tien halve dagen met de fiets naar een boerderij uit de buurt. De leerlingen werken in de praktijk en doen concrete leerervaringen op.  Deze toepassing van buitenonderwijs is het samengaan van actieve buitenactiviteiten, educatieve elementen en persoonlijke en sociale ontwikkeling in authentieke omgeving van de boerderij. STEM en onderzoeken leren komen er ook rijk aan bod.

De pilootervaring overtuigde de school, ouders en landbouwer. Na deze succeservaring breiden we het concept verder uit. Momenteel zijn vijf hoeves en scholen betrokken. Spreekt deze formule jou ook aan? Laat h

et ons weten. Wie weet maakt jullie klas deel uit van onze volgende match.

Meer info

Niet op de COV-beurs geraakt?

Goed nieuws voor wie de COV-beurs miste of het educatief aanbod van de Provincie West-Vlaanderen, waaronder dat van landbouweducatie, eens rustig wil doornemen! Alle educatieve pakketten die op de provinciale stand in de kijker stonden, kan je eenvoudig terugvinden. Tik COV in de zoekfunctie van de provinciale webshop en je ontvangt een handig overzicht van de vele educatieve uitgaven die op de stand werden gepromoot. Het merendeel is gratis, maar ook de betalende uitgaven kan je eenvoudig bestellen want je kan meteen met je bank- of kredietkaart afrekenen.

Wens je meer info over een specifieke uitgave, dan is de zoekfunctie handig. Interesse in een bepaald thema zoals de Eerste Wereldoorlog, mobiliteit of Europa, dan zetten de thema’s je op de goede weg.

Pak uit met een ‘snelle mokke’. De webshop bundelt niet alleen de educatieve uitgaven, je krijgt er het totaalaanbod van provinciale producten terug. De nieuwe fietsnetwerkkaarten, de gratis bloemenzaadzakjes voor een bijenvriendelijke tuin, koffiemokken met de opdruk ‘snelle mokke’ en ‘mo vint toh’…, het is maar een greep uit het aanbod.

Praktisch: Ter plaatse in het Informatiecentrum Tolhuis, Jan Van Eyckplein 2 in Brugge of  www.west-vlaanderen.be/webshop

 

BUITEN-tips:

 

           

Inagro vzw
Ieperseweg 87
8800 Rumbeke-Beitem
T 051 27 32 00
F 051 24 00 20
E info@inagro.be
www.inagro.be

Uitschrijven op deze nieuwsbrief